Tot ce trebuie să știți despre obținerea cetățeniei britanice

Cerinţele în vederea obţinerii cetaţeniei britanice diferă în funcţie de categoria pentru care aplicaţi, respectiv dacă sunteţi sau nu casătorit/ă sau în parteneriat civil cu un cetăţean britanic. Situaţia în care sunteţi casătorit/ă sau într-un parteneriat civil cu un cetăţean britanic:

Condiţiile legale pe care trebuie să le îndepliniţi sunt următoarele:
Aveti vârsta de cel puţin 18 ani la data aplicaţiei;
La data aplicaţiei sunteţi căsătorit/ă sau în parteneriat civil cu un cetăţean britanic;
Aveţi capacitate deplină de exerciţiu şi înţelegeţi pe deplin pasul pe care îl faceţi;
Puteţi comunica cu uşurinţă în limba engleză, velşă sau scoţiană, la un nivel acceptabil;
Aveţi suficiente cunoştinţe despre viaţa în Marea Britanie;
Aveţi o reputaţie bună;
Aţi locuit în UK de o perioadă minimă de 3 ani şi, înainte să aplicaţi, întruniţi următoarele cerinţe cu privire la rezidenţă:

SUBCATEGORII
Trebuie să fi fost fizic prezent/ă în Anglia, Wales, Scoţia sau Irlanda de Nord, Isle of Man sau Channel Islands în ziua anterioară celor 3 ani, înainte ca aplicaţia să fie primită de Home Office;
Nu trebuie să fi fost în afara UK pentru mai mult de 270 de zile în perioada de 3 ani la care am făcut referire mai sus, înainte de depunerea aplicaţiei;
Nu tebuie să fi fost în afara UK pentru mai mult de 90 de zile în perioada de 12 luni înainte de depunerea aplicaţiei la Home Office, cu excepţiile prevăzute de lege;
La data la care depuneţi aplicaţia, nu trebuie să vi se aplice restricţiile cu privire la perioada de imigrare;
Nu trebuie să vă fi aflat în situaţia încălcării cerinţelor imperative ale legi cu privre la emigrare în perioada de 3 ani premergătoare înregistrării aplicaţiei.

Există posibilitatea ca, deşi nu satisfaceţi în totalitate condiţiile de mai sus, aplicaţia dvs să fie admisă, dacă sunteţi în măsură să demonstraţi că v-aţi aflat în circumstanţe speciale.

Situaţia în care nu sunteţi căsătorit/ă sau într-un parteneriat civil cu un cetăţean britanic

Condiţiile legale pe care trebuie să le îndepliniţi sunt următoarele:
Aveti vârsta de cel puţin 18 ani la data aplicaţiei;
Aveţi capacitate deplină de exerciţiu şi înţelegeţi pe deplin pasul pe care îl faceţi;
Intenţionaţi să continuaţi să trăiţi în UK sau în serviciul dilomatic, serviciul unei organizaţii internaţionale în care UK este stat membru;
Puteţi comunica cu uşurinţă în limba engleză, velşă sau scoţiană, la un nivel acceptabil;
Aveţi suficiente cunoştinţe despre viaţa în UK;
Aveţi o reputaţie bună;
Aţi trăit în UK o perioadă minimă de 5 ani înaintea depunerii aplicaţiei şi, înainte să aplicaţi, întruniţi următoarele cerinţe cu privire la rezidenţă.

SUBCATEGORII
Trebuie să fi fost fizic prezent/ă în Anglia, Wales, Scoţia sau Irlanda de Nord, Isle of Man sau Channel Islands în ziua anterioară celor 5 ani, înainte ca aplicaţia să fie primită de Home Office;
Nu trebuie să fi fost în afara UK pentru mai mult de 450 de zile în perioada de 5 ani la care am făcut referire mai sus, înainte de depunerea aplicaţiei;
Nu tebuie să fi fost în afara UK pentru mai mult de 90 de zile în perioada de 12 luni înainte de depunerea aplicaţiei la Home Office, cu excepţiile prevăzute de lege;
La data la care depuneţi aplicaţia, nu trebuie să vi se aplice restricţiile cu privire la perioada de imigrare;
Nu trebuie să vă fi aflat în situaţia încălcării cerinţelor imperative ale legi cu privire la emigrare în perioada de 5 ani premergătoare înregistrării aplicaţiei.

Există posibilitatea ca, deşi nu satisfaceţi în totalitate condiţiile de mai sus, aplicaţia dvs să fie admisă, dacă sunteţi în măsură să demonstraţi că v-ţi aflat în circumstanţe speciale.

În situaţia românilor, având în vedere faptul că sunt cetăţeni europeni, dacă nu au statutul de rezidenţi permanenţi în UK (indefinitive leave to remain), trebuie să fi fost rezidenţi în UK de cel puţin 5 ani (perioadă premergătoare aplicaţiei) chiar dacă a fost încheiată căsătoria cu un cetăţean britanic sau e satisfăcută cerinţa parteneriatului civil.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina oficială a Guvernului britanic, CLICK AICI

Sursa: ziarulromanesc.net

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *