Studentul botoşănean, de la Iasi, ucis de o afecţiune rară

Medicii care l-au îngrijit pe studentul botoşănean mort în spital la Iaşi, după o operaţie de colon, susţin că acesta a suferit o complicaţie extrem de rară. Astfel, Iulian V. Amariei a fost diagnosticat cu enterită necrozantă postoperatorie, boală care i-a distrus organele în doar câteva ore. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, medicul care l-a operat pe pacient, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Potrivit medicului, în literatura de specialitate a găsit un singur caz similar cu cel al tânărului botoşănean. Potrivit revistelor ştiinţifice engleze, un pacient de 19 ani diagnosticat cu o sângerare de diverticul Meckel, (n.r. – formaţiune numită „fund de sac“ al tractului gastrointestinal), aceeaşi boală cu a botoşăneanului, şi-a pierdut viaţa tot din cauza unei enterite necrozante postoperatorii, în formă gravă.

Momentan, chirurgul ieşean susţine că încă nu cunoaşte cauza acestei complicaţii şi că, cel mai probabil, doar rezultatele examenului histopatologic vor putea lămuri originea sa. Astfel, cu toate că prietenii tânărului au lansat ipoteza că ar fi fost victima unei infecţii nosocomiale, medicul curant al bolnavului a spus că nu are probe care să demonstreze această variantă.

Iulian Amariei a fost internat în urmă cu mai mult de două săptămâni la Secţia clinică de gastroenterologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu o hemoragie digestivă inferioară. Pentru că investigaţiile nu au stabilit cauza acesteia, familia a apelat la cunoscutul chirurg Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, care miercuri, 22 februarie, l-a operat prima dată. „S-a identificat un diverticul Meckel ca sursă a sângerării şi a putut fi rezecat. Operaţia a fost simplă şi fără probleme. În primele 48 de ore postoperatorii pacientul a avut o evoluţie bună. În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat cum trebuie. Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim. Când am deschis pacientul a doua oară, am identificat aceste fenomene ale enteritei necrozante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a subliniat profesorul Georgescu.

http://www.monitorulbt.ro/

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *