Profesorii nu au voie să se îmbolnăvească la serviciu

Oficial, bolile cadrelor didactice nu sunt recunoscute prin legislaţie şi ca atare nu se pot trata, astfel că acestea nu beneficiază de indemnizaţii temporare şi nici nu se pot pensiona pe motiv de boală profesională.

Într-o astfel de situaţie se află un profesor dintr-o şcoală gimnazială din Botoşani, căruia i s-a respins reîntoarcerea la catedră în noul an şcolar, din cauza unor dezechilibre psihice. Dascălul spune că s-a îmbolnăvit din cauza stresului acumulat pe parcursul anilor de lucrul cu elevii. Acesta nu are vreo soluţie temporară, contractul îi este suspendat, iar el a rămas fără vreo sursă financiară.

Principala cauză a acestei situaţii o reprezintă nepublicarea de către autorităţile centrale a unui nomenclator al bolilor profesionale din învăţământ. Cu alte cuvinte, deşi profesorilor li se reţin din salarii contribuţiile de asigurare socială, în privinţa bolilor profesionale nu se asigură nici concedii medicale plătite 100%, nici tratamente de specialitate gratuite şi nici pensionarea anticipată motivată de boala profesională.

Nerecunoaşterea bolilor profesionale ale dascălilor este o problemă de respectare a unor drepturi fundamentale pe piaţa muncii. Astfel, Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă arată ca nivelul stresului raportat la meseria de profesor este mult peste media din alte sectoare, precum industria sau serviciile. Stresul la locul de muncă este prezent în majoritatea profesiilor, dar epuizarea fizică şi morală îmbracă forme specifice şi are caracteristici distincte în cazul profesorilor.

Stresul prelungit, adăugat statului în picioare, lipsei de mobilitate şi suprasolicitării vizuale determină cele mai răspândite afecţiuni la această categorie profesională: bolile cardiovasculare, musculo-scheletice, tulburările gastrointestinale, anxietatea, depresia, afecţiuni oculare şi ale laringelui.

Actualul ministru al educaţiei, Liviu Pop, îşi exprima nemulţumirea în urmă cu câţiva ani, din postura de lider de sindicat, arătând că „până la această dată nu a fost publicat nomenclatorul bolilor profesionale pentru personalul din învăţământ prevăzut de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar”. Nici după cinci ani de la această declaraţie şi nici după ce a ajuns liderul ministerului, nomenclatorul nu a mai apărut.

http://www.monitorulbt.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *