Ploaie de amenzi pe capul şoferilor

Panică în rândul şoferilor botoşăneni, după ce poliţiştii au aplicat amenzi pentru lipsa trusei medicale, stingătorului de incendiu sau triunghiurilor reflectorizante. Acestea sunt câteva dotări obligatorii, prevăzute în Codul Rutier, pe care unii şoferi nu le-au prea băgat în seamă. Maşinile noi sunt dotate cu aceste accesorii, însă problemele apar la cele mai vechi. Mulţi şoferi nu dau atenţie acestor detalii şi realizează importanţa lor abia când sunt opriţi de poliţişti şi sancţionaţi. „Am fost oprit de poliţişti şi mi-au cerut să le prezint trusa medicală, stingătorul de incendiu şi, pentru că nu aveam trusa, mi-au dat o amendă de 700 de lei. Este prea mult pentru o trusă medicală pe care oricum nu ştiu la ce o poţi folosi”, a spus George M., un şofer sancţionat.

Inspectorul principal Ionuţ Apostol din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere spune că nu există o acţiune la nivel judeţean pe această temă, însă conducătorii auto sunt obligaţi prin Codul Rutier să deţină în maşini aceste dotări. Cei care încalcă această regulă pot primi o amendă din clasa a II-a, respectiv patru-cinci puncte, care înseamnă amenzi între 580 şi 725 de lei.

Dacă în cazul stingătorului şi al triunghiurilor reflectorizante mai toţi şoferii le găsesc utile, în ce priveşte trusa de prim ajutor părerile sunt împărţite. „Am permis din mai 2009 şi tot de atunci conduc, dar nu am folosit-o niciodată. Nici nu ştiu ce conţine şi nici nu este indicat să o foloseşti pentru că niciun şofer nu a făcut cursuri de prim ajutor pentru a şti cum trebuie să intervină”, a declarat Alexandru D, un alt şofer botoşănean.

Medicii sunt de părere că, în contextul înmulţirii accidentelor rutiere, s-ar impune totuşi trusa medicală, concomitent cu introducerea unor cursuri obligatorii de prim-ajutor pentru şoferi, înainte ca aceştia să dobândească permisul de conducere.

http://www.monitorulbt.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *