Parlamentul dă liber la jaful din păduri

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege care ar fi limitat exportul de lemne. Parlamentarii au votat în unanimitate împotrivă, în ciuda retoricii politice din ultimul timp cu privire la tăierile ilegale de păduri. Argumentul deputaţilor a fost că interdicţia exportului ar genera consecinţe economice negative în lanţ.

Votul negativ a venit în urma propunerii de respingere emisă de Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu. Consecinţele economice negative invocate de deputaţi sunt explicate prin faptul că industria autohtonă a mobilei şi cea de construcţii nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”, stabilea proiectul de lege.

Potrivit datelor de anul trecut ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal, anual, în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei.

În raportul de respingere a legii, deputaţii susţin că „măsurile cuprinse în proiectul de lege ar genera consecinţe economice negative în lanţ, afectând grav pe cei 7.000 de operatori economici din industrie, dar şi societăţile de exploatare a lemnului şi proprietarii de păduri”.

Totodată, potrivit deputaţilor, „economia românească de mobilă şi construcţii nu poate absorbi decât jumătate din cantitatea de produse din lemn, cealaltă jumătate este în mod tradiţional o importantă componentă a exportului românesc”.

Deputaţii au respins proiectul de lege care limita exporturile de lemne, în condiţiile în care mesajul politic, transmis inclusiv în protestele de la Cotroceni, susţinea contrariul.

http://www.monitorulbt.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *