Noua taxă auto din 2018 va fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule

Noua taxă auto din 2018. Autorităţile locale au pregătit în ultimele luni terenul pentru introducerea acestei noi taxe auto, din care vor să adune bani la buget, pe motiv că România s-a umplut de maşini second-hand care poluează.
Mai mult, edilul Capitalei, Gabriela Firea, vorbeşte despre o taxă care să se aplice doar bucureştenilor.

„Credem că se va ajunge şi la instituirea unei taxe de centru. Nu pot să spun de pe acum care va fi această sumă, pentru că va fi calculată şi va fi raportată la nivelul de trai din capitală, dar se va ajunge şi la această situaţie”,a spus Firea.

Autorităţile vor, în acest fel, să descurajeze importurile masive de autovehicule second hand şi se gândesc să impună, pentru aceste autoturisme, un bir ce poate ajunge şi la 200 de euro pe an.

Cu toate acestea, statul încă nu a început să restituie timbrul de mediu – taxă declarată ilegală de autorităţile europene – dar se gândeşte la una pe care toţi proprietarii de maşini ar trebui să o achite anual, precizează Digi 24.

„Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei si care poluează, deci au o normă inferioară de poluare, euro 2, euro 3 sau euro 4, să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau. Noi trebuie să facem şi o informare la Comisie şi ea să fie dezbătută aşa cum trebuie”, a precizat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Noua taxă auto va fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au plătit sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxă auto, ea urmând să fie calculată în funcție de gradul de poluare al maşinii.

„Autovehiculele foarte poluante, cum sunt cele non euro sau euro 1 vor plăti anual un impozit de 200 de euro, iar cele cu clasa de poluare euro 5 sau euro 6, 50 de euro”, a declarat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Service-urilor Independente.

Dacă anul trecut vechimea medie a maşinilor importate depăşea cu puţin 8 ani, anul acesta depăşeşte 12 ani, potrivit autorităţilor. Din 4 maşini care sunt verificate la Registrul Auto Român, una este respinsă din cauza stării tehnice

„Cele mai multe dintre neconformităţile constatate au vizat inslataţia electrică, cea de iluminat-semnalizare şi a fost o proporţie de 23%. Următoarea pondere, a fost de 13% şi vizează sistemul de frânare. Un procent de 12% dintre neconformitate s-au referit la problweme de identificare a vehiculelor, adică neconformităţi la seria de şasiu, şi/sau de motor”, a afirmat Cristian Bucur, director tehnic la Registrul Auto Român (RAR).

Potrivit RAR, peste 600.000 de maşini second hand au intrat anul acesta în România, dublu faţă de anul trecut. 52% dintre ele sunt mai vechi de 11 ani.

În schimb, autorităţile promit să impulsioneze vânzările de autovehicule ecologice. În 2017 au acordat, prin intermediul programului Rabla, vouchere de 10.000 euro pentru achiziția de maşini electrice şi de 4.400 euro pentru cele cu propulsie hibridă. Au fost cumpărate astfel peste 100 de vehicule electrice şi 1400 de maşini hibride.

Din 2018, programul guvernamental va fi extins şi se va aplica şi cvadriciclurilor electrice, care sunt cele mai accesibile vehicule „verzi”. Spre deosebire de celelalte maşini electrice, ecobonusul acordat de stat va reprezenta jumătate din preţul de achiziţie.

https://www.libertatea.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *