Noi reguli pentru obţinerea permisului de conducere. Ce le pregătesc parlamentarii viitorilor şoferi

O propunere legislativă din Parlament prevede obligația celor care vor să-și ia carnet de conducere să promoveze și un curs de prim ajutor. Proiectul se află azi pe ordinea de zi a ședinței Senatului, însă comisiile propun respingerea introducerii acestei obligații, întrucât, susțin parlamentarii, cei care dau de carnet oricum trebuie să-și însușească noțiuni de prim-ajutor.

Propunerea legislative pentru completarea art.23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se află azi pe ordinea de zi a ședinței Senatului, dar e însoțită de o propunere de respingere a adoptării acesteia. Pentru ca obligația din proiect să se aplice, ar trebui ca acesta să fie votat de senatori și, cel mai important, să obțină votul definitiv în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

„În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic”, scrie în propunere.

„Astfel, toți șoferii vor putea asigura rapid și corect măsurile de prim ajutor”, potrivit expunerii de motive a proiectului, unde se arată, spre exemplu, că jumătate dintre decesele care au loc în urma accidentelor rutiere au loc de fapt în primele minute după accident.

Totuși, senatorii au propus respingerea ideii, întrucât, susțin aceștia, cei care dau examenul de șoferie oricum trebuie să învețe noțiuni de prim-ajutor, acesta fiind cerute și la examenul teoretic.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *