Muzeul Țăranului din Flămânzi, împletire a istoriei cu tradiția

Muzeul Țăranului din Flămânzi, care are în colecţie obiecte cu caracter etnografic din zonă, a fost creat prin proiectul “Valorificarea potenţialului turistic şi conservarea moştenirii culturale a oraşului Flămânzi”.

La 1 decembrie 2016, de Ziua Națională, în Flămânzi s-a deschis Muzeul țăranului, care se găsește pe Strada 1907 din localitate, în clădirea sediului Vechii Primării. Spațiul expozițional este format din cinci săli de expunere permanente și o sală pentru expoziții temporare. În două dintre săli, avem  reflectată Răscoala de la 1907 în sculptură și pictură. Concret, în sala I, sunt expuse statui ale sculptorului Gavril Covalschi, care reflectă artistic revolta țăranilor, iar în sala a III-a, sunt expuse copii ale unor tablouri celebre, aparținând vestitului pictor botoșănean Octav Băncilă („Răscoala”, „Prevestirea Răscoalei”, „Înaintea Răscoalei”).

Sala I – Cadru general

Sala I – Pumn de țărână – Gavril Covalschi

În sala a IV-a, găsim un interior de locuință țărănească și anume, odaia neîncălzită sau Casa cea Mare, iar în sala a II-a, a punctului muzeistic este reconstituit mersul la câmp al gospodarilor zonei, pentru lucrul pământului. De precizat faptul că, în sala a II-a, sunt expuse în vitrine fotocopii ale unor documente privind declanșarea, la Flămânzi, a scânteii Răscoalei de la 1907. O altă sală, din incinta clădirii principale, a muzeului, este dedicată expozițiilor temporare, iar momentan, în vitrinele acesteia sunt fotocopii ale unor articole din ziarele vremii legate de Răscoala de la 1907.

Sala a V-a se află într-o anexă gospodărească a Vechii Primării și în incinta acesteia sunt expuse obiecte specifice industriei casnice textile, meșteșugului dogăritului, dar, frumos reflectate sunt și Nunta, Nașterea pruncului, respectiv Înmormântarea. De asemenea, în incinta acestei săli, sunt evidențiate și sărbătorile de iarnă cu tradițiile specifice.

Muzeul din Flămânzi încearcă să reconstituie universul țăranului român, cu toate tradițiile, obiceiurile și ocupațiile acestuia, dar în același timp readuce în atenția publicului date despre importanța Răscoalei de la 1907.

Potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Botoşani, Dănuţ Huţu, muzeul de la Flămânzi este singurul din Botoşani care prezintă documente-mărturii ale Răscoalei de la 1907.

‘Este extrem de important acest muzeu pentru că, pe de o parte, cuprinde exponate care amintesc de Răscoala ţărănească de la 1907, iar pe de altă parte prezintă o parte din istoria locurilor’, a declarat Dănuţ Huţu.

Pe lângă construirea şi dotarea Muzeului Ţăranului, proiectul european de cinci milioane de lei, implementat de administraţia locală, a prevăzut, de asemenea, reabilitarea a două monumente istorice, printre care Biserica de lemn Sfântul Nicolae de la Prisăcani, veche de aproape 400 de ani.

Muzeul va fi deschis publicului de marţi până duminică.

Foto, text, audio: Dumitru ȘERBAN

Sursa: http://radioiasi.ro

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *