Mii de botoşăneni ascultaţi de SRI

Mii de botoşăneni au avut convorbirile telefonice ascultate în ultimii ani, în baza unor autorizaţii emise de instanţele de judecată. Astfel, în perioada 2010-2015, magistraţii botoşăneni au emis aproape 3.000 de autorizări pentru interceptarea convorbirilor telefonice, o parte dintre acestea vizând persoane care nu au comis niciun fel de infracţiuni. Informaţia a fost făcută publică de avocatul clujean Radu Chiriţă, care a solicitat de la fiecare instanţă cifrele cu autorizaţiile privind supravegherile tehnice. Astfel, în cei cinci ani, în judeţ au fost emise 2.818 autorizaţii de interceptare a convorbirilor, cele mai multe dintre ele, 2.199, fiind emise de către Tribunalul Botoşani, mai multe decât în Suceava şi de aproape trei ori mai multe decât în Vaslui sau Iaşi. Urmează în ordine Judecătoriile Botoşani şi Săveni cu peste 250 de mandate de supravegheri tehnice, cele mai puţine fiind realizate la Dorohoi (76) şi la Darabani (14). Ascultările se fac de către SRI.

La Săveni s-au solicitat 259 de autorizaţii de interceptare, în condiţiile în care procurorii de aici au de soluţionat anual, în medie, câte 1.500 de dosare.

Procurorii susţin că nu pentru toate faptele se pot solicita interceptări şi nu toate interceptările sunt folosite în anchete, multe dintre convorbiri neavând legătură cu investigaţiile. În plus, au existat şi 39 de cazuri în care solicitările au fost respinse de către instanţe.

Cele mai multe solicitări de interceptare au vizat fapte de competenţa DIICOT, cauze complexe cu mai mulţi autori şi infracţiuni deosebit de grave, cu prejudicii mari.

Unul dintre aceste dosare a fost cel cu grupările de contrabandişti şi distribuitorii de ţigări anihilate de procurorii DIICOT, dosar în care numărul suspecţilor a fost de peste 80. Aici, eu existat suspecţi care au folosit şi câte trei-patru numere de telefon.

Totuşi, recordul de interceptări a fost stabilit la Botoşani într-un dosar ce viza o reţea specializată în înşelăciuni prin credite doar cu buletinul. În acest caz, liderul grupării, Dan T., a folosit aproape 20 de numere de telefon.

http://www.monitorulbt.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *