Mașini blocate în nămeții de pe drumuri. Autoritățile sunt depășite de situație

Iarna, care ne-a păsuit săptămâni bune, și-a intrat pe deplin în drepturi şi în numai 24 de ore a blocat județul, demonstrând că toate declarațiile sforăitoare ale drumarilor și oficialilor nu au avut nici cea mai mică acoperire.

Probleme mari s-au înregistrat pe toate categoriile de drum, iar cauzele au fost atât slaba reacție a drumarilor, cât și inconștiența multor șoferi care nu realizează că iarna se circulă în cu totul și cu totul alte condiții decât vara, atunci când carosabilul este uscat. În aceste condiții a fost și firesc ca pe anumite sectoare de drum să se înregistreze blocaje de zeci de minute sau chiar să se întrerupă circulația, chiar dacă, inițial, în cadrul unui Comitet Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefectul Alexandru Colbu se luase decizia de a nu se închide niciun drum traficului.

Doar că natura nu poate fi dictată din birou așa că pe parcursul zilei s-a decis închiderea drumului DJ 293, Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțusca, iar ulterior 12,5 kilometri de pe DJ 294, Gulioaia – Dângeni. Aici au ramas blocate în zăpadă „patru-cinci mașini”, potrivit consilierului prefectului, Gabriel Atudoroaei. Drumarii încercau să ajungă la acestea să le deszăpezească.

Blocaje și pe drumurile naționale

Probleme și blocaje au fost și pe drumurile naționale. Mai întâi, dimineața pe DN 29, Botoșani – Săveni, unde în apropiere de Ungureni s-a creat un blocaj după ce o mașină de deszăpezire a ajuns în șanț. „Circulația a fost blocat câteva minute din cauza unei domnișoare care era să intre într-o lamă de-a noastră. Șoferul a evitat-o, dar a intrat în șanț, iar circulația s-a blocat până utilajul a reușit să revină pe carosabil. Circulația s-a reluat, dar în condiții de iarnă”, a declarat Viorel Zacrețchi, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani.

Ulterior, în apropiere de ferma Stațiunea de Cercetare Popăuți o altă mașină de la Drumuri a rămas blocată în nămeții și iar a fost întreruptă circulația minute bune. Pe lângă scuzele drumarilor trebuie spus că în zonă lipsesc parazăpezii care ar fi putut diminua efectele viscolului. De fapt, acest lucru se poate observa și la ieșirea din Botoșani, până la Stațiunea de Cercetare Popăuți, un de viscolul a creat suluri de zăpadă pe stradă.

Blocaje s-au înregistrat pe DN 29C, DN29B – Cucorăni – Bucecea – Vârfu Câmpului, unde la ieșirea din Cucorăni către Bucecea două camioane care transportau furaje către o ferma din Cucorăni au rămas blocate în panta până s-a deszăpezit și s-a aruncat cu material antiderapant.

postat de Iftimescu Costel, sursa Monitorul de Botosani

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *