Grijă MARE, şoferi: ASTĂZI intră în vigoare noul Cod Rutier – Amenzi mai mari chiar şi de 10 ori

Noul Cod Rutier intră în vigoare astăzi şi el conţine mai multe modificări, iar anumite amenzi vor fi mai mari chiar şi de 10 ori. Noul Cod Rutier aduce schimbări radicale în legislație privind circulația pe drumurile publice.

Noul Cod Rutier intră în vigoare pe 15 februarie şi prevede amenzi mari pentru şoferii iresponsabili în trafic. Pentru anumite abateri, unele amenzi au crescut chiar şi de 10 ori, iar la consumul de alcool, peste o anumită limită se poate ajunge chiar după gratii. Și vorbitul la telefon e amendat drastic. Cine este prins în trafic că vorbeşte la telefon în timp ce conduce riscă o amendă de 1.600 de lei.

Noul cod rutier prevede amenzi şi de 10 ori mai mari

În funcţie de alcoolemie şoferul depistat băut la volan poate ajunge şi în închisoare, conform obsevator.. De asemenea, Noul Cod Rutier sancţionează cu amenzi cuprinse între 4.000 şi 9.000 de lei, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometrii.

Conducătorii auto care nu le permit şoferilor blocaţi în intersecţie să iasă sunt pasibili de amendă. Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 195/2002 “nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” este o contravenţie, iar şoferul va fi amendat. Șoferii care nu respect acest lucru vor putea primi o amendă de 1.000 de lei. 

După noile reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Astfel o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce şoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) şi o suspendare a permisului de 180 de zile.

UPDATE: Deși toate publicațiile naționale importante au anunțat modificări la Codul Rutier valabile din data de 15 februarie 2019, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) infirmă informația și arată că vor veni cu precizări atunci când situația va impune acest lucru.


Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *