Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant

A doua reteta din seria conservelor pentru iarna pe care am inceput-o zilele trecute cand am postat articolul despre cum sa faci suc de rosii fara conservanti (click aici) am hotarat sa fie cea de gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant. Este o reteta simpla si rapida pe care am luat-o de la o matusa de a mea, brasoveanca de loc, si care mereu pune pe iarna gogosarii asa.

Reteta pe care mi-a dat-o ea era pentru zece kilograme de gogosari dar eu am injumatatit-o pentru ca noi mai punem si multe borcane de castraveti murati in sare (urmeaza sa va dau si aceasta reteta) pentru iarna si nu avea rost sa aglomeram camara cu asa multe conserve. Asa ca, fara prea multa alta introducere sa trecem la facut gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant!

Reteta de gogosari in otet fara fierbere

Ingrediente pentru reteta de gogosari in otet, fara fierbere
5 kg de gogosari
500 ml otet de vin de 9 grade
500 grame de zahar
100 grame de sare pentru muraturi
un manunchi de frunze de telina
o lingura de boabe de piper
o lingura de boabe de mustar
trei- patru bucati de hrean

Mod de preparare pentru reteta de gogosari in otet, fara fierbere
Spalam foarte bine gogosarii, ii lasam sa se scurga si cand sunt uscati ii taiem in patru si le scoatem cotoarele si semintele dupa care ii punem intr-un lighenas sau o craticioara incapatoare.
Combinam, intr-o craticioara, otetul cu zaharul si sarea, amesecam bine pana cand acestea se topesc si se formeaza o solutie. Atentie!: este important sa folosim otet din vin de 9 grade pentru a putea conserva cu succes gogosarii! De asemenea folositi doar sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi!
Turnam peste bucatile de gogosari solutia de otet, sare si zahar, acoperim si lasam pana a doua zi. Mai amestecam din cand in cand in vasul in care se afla gogosarii astfel incat acestia sa se cuprinda. Peste noapte ei vor lasa zeama mai multa.
A doua zi separam gogosarii de solutia de otet in care au stat si ii punem in borcane curate, sterilizate si neaparat uscate!
Adaugam in fiecare borcan bucatile de gogosari, cat mai aproape unele de altele (mai inghesuite) si din loc in loc, intre ele adaugam bucati de hrean si frunze de telina iar la sfarsit pune si cateva bobite de mustar si piper
Strecuram zeama (solutia in care au stat gogosarii peste noapte) deoarece gogosarii vor mai lasa unele impuritati care in borcan vor putea fermenta.
Turnam zeama in fiecare borcan pana cand gogosarii se acopera.
Inchidem fiecare borcan cu capacele respective si … le putem pune la pastrat in camara peste iarna.
Nota! Otetul nu il diluam cu apa deoarece, lasat peste noapte impreuna cu gogosarii, acestia vor lasa ei singur multa zeama si in final lichidul rezultat va fi suficient pentru a conserva gogosarii in borcane.

Update: Trec aici si un sfat primit de la o cititoare care pune gogosari in otet dupa aceeasi reteta: ”cine doreste poate sa puna mai mult otet chiar daca ramane zeama ,se poate folosi la salata din capia cu ceapa si putin ardei iute(dupa preferinta),se fierbe 5 minute si se aseaza in borcane tot cu fruze de telina si hrean.” O idee care mi s-a parut foarte buna si pe care v-o recomand si voua acum.

Ii folosim la o salata de boeuf sau la ornat alte aperitive, ca si garnitura la o friptura de pui sau de porc si de ce nu, chiar si atunci cand e post si aveti pofta de o portie de cartofi prajiti. 🙂

Nu uita ca te poti abona urmand pasii de aici, daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete. Iar daca iti plac discutiile ca intre prieteni te invit si pe grupul de Facebook Lecturi si Arome sa discutam despre retete, sfaturi, trucuri in gospodarie, carti, etc.
http://lecturisiarome.ro/

286 total views, 1 views today

scree908ghfhjhknshot_4-copy
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.Flamanzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *