Firmele care angajează ucenici și stagiari vor primi de la stat 250, respectiv 300 de euro pe lună

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, un proiect prin care firmele care incadreaza stagiari si ucenici sa primeasca salariul minim al acestora de la stat, banii urmand a fi decontati prin fondurile europene.

Astfel, angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (intre unul si trei ani), de o suma in cuantum de 1.125 lei/luna (net), echivalentul in lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj, informeaza un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Totodata, Guvernul a decis sa acorde angajatorilor cate 1.350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior.

Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate in limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se va realiza din Programul Operational Capital Uman.

Masurile sunt menite a sprijini angajatorii, carora le este suportat, astfel, salariul minim pe economie pentru ucenicii si stagiarii pe care ii angajeaza.

Pe de alta parte, acestia vor primi, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare in acest sens si vor deveni, astfel, forta de munca deja calificata.

Masurile sunt menite sa duca si la scaderea somajului, dat fiind faptul ca ucenicii si stagiarii vor putea fi pastrati de catre angajatorul care i-a calificat sau – in caz contrar – isi vor putea cauta loc de munca aferent calificarii astfel obtinute.

Proiectul va fi transmis Parlamentului, spre adoptare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *