Elevii din satul răscoalei de la 1907, cu 10 la Capacitate. „Părinţii vor ca aceşti copii să fie mai mult decât sunt ei“

O elevă de la şcoala gimnazială din Flămânzi, judeţul Botoşani a reuşit să obţină un 10 curat la Capacitate. Totodată alţi doi şcolari din Flămânzi au înregistrat medii de peste 9.90. Toţi provin din familii modeste, confotm adevarul.ro

Flămânziul este o localitate ruralizată din judeţul Botoşani. Deşi este oraş din anul 2007, oamenii trăiesc încă exact ca la ţară. Cu toate acestea în domeniul educaţiei, în acest loc cunoscut mai ales datorită răscoalei ţărăneşti de la 1907, se înregistrează performanţe deosebite. Şcoala gimnazială ”Ion Bojoi” din Flămânzi, acolo unde învaţă peste 600 de copii din satele învecinate, are deja o tradiţie aparte în privinţa rezultatelor obţinute la Capacitate.

De altfel şcoala, care este poreclită, ”academia” pe meleaguri botoşănene se află într-un top 25 al perfomanţei şcolare la nivelul judeţului Botoşani. În acest an trei elevi de la şcoala flămânzeană au reuşit din nou să uimească la Evaluarea Naţională. Deşi provin din familii modeste, cu părinţi casnici, agricultori sau simplii muncitori, aceştia au reuşit să obţină medii de 10 sau peste 9,90 la Capacitate.

”Cu muncă şi seriozitate reuşeşti oriunde”

Performerul absolut al şcolii din Flămânzi este Alexandra Lupu. A reuşit să obţină zece pe linie la Capacitate, devansând elevi ai şcolilor cu renume din municipiul Botoşani. Provine dintr-o familie modestă, cu mama profesor de religie şi tatăl muncitor la un firmă de cablu tv din localitate. Alexandra nu a făcut nicio oră de pregătire şi spune că indiferent unde înveţi şi unde trăieşti, prin muncă şi perseverenţă se pot obţine rezultate deosebite la orice examen.

”Trebuie pur şi simplu să înveţi. Să fii atent la ore, să-şi faci temele, să-ţi pregăteşti lecţiile. Nu este nevoie de pregătire specială. Cu muncă şi seriozitate reuşeşti oriunde. Nu contează că am învăţat la Flămânzi. Materia este aceeaşi, în orice şcoală. Din contră aici şi profesorii şi elevii sunt foarte dedicaţi. Totul se face din pasiune. De la învăţători şi apoi de la profesori învăţăm aceeaşi lecţie. Şi anume: muncind, reuşeşti. Trebuie să înveţi pentru a fi mai bun, pentru a te autodepăşi. Nu primeşti nimic, stând degeaba. ”, spune Alexandra Lupu. Flămânzeanca se va înscrie la cel mai bun liceu din Botoşani, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” şi spune că vrea să urmeze o carieră în domeniul IT.

”Vreau să rămân în ţară”

Pe lângă Alexandra Lupu, în topul judeţean se mai află doi elevi ai Şcolii Ion Bojoi. Este în primul rând vorba despre Teodora Prodan. Provine dintr-o familie modestă, cu tatăl apicultori şi mama casnică. Cu toate acestea a reuşit să obţină nota 10 la limba şi literatura română şi 9.90 la matematică. Prin acest rezultat dar şi prin mediile obţinute în anii de studiu, este unul dintre cei mai buni elevi ai judeţului Botoşani. Învaţă din iubire pentru părinţii dar şi pentru a se realiza. ” Am muncit mult pentru că vreau să-mi fac părinţii mândrii şi să mă realizez. Întotdeauna mi-au spus să muncesc şi să învăţ. Şi părinţii şi profesorii. Ne-au spus că altă şansă nu există.

Când mi-am văzut mama plângând de bucurie la vederea rezultatului am ştiu că merg pe drumul cel bun.”, spune Teodora. Un rezultat deosebit a obţinut şi Ionuţ Guzu, un copil a cărui părinţi muncesc din greu. La matematică a obţinut 10 curat iar la română nota 9. Vrea să muncească în România pentru a-şi ridica ţara. ”Eu cred că dacă munceşti te poţi realiza oriunde. Eu vreau să stau în România, după ce termin o facultate. Este ţara mea şi vreau să o ajut să se ridice aşa cum pot eu. Prin munca mea”, spune Ionuţ. De altfel Ionuţ Guzu îşi doreşte să urmeze un profil de mate-info la Colegiul Naţional ”AT Laurian” un liceu de elită al Botoşaniului şi mai apoi să devină inginer IT.

”Vor să fie mai mult decât sunt ei”

Conducerea şcolii spune că este şi o ambiţie a părinţilor mai ales de la ţară de a-i determina pe copiii să înveţe. ”Se implică mult, fiindcă ei vor ca, copiii lor să fie mai mult decât sunt ei. Este recunoscut faptul că flămânzenii sunt foarte ambiţioşi, mai ales când este vorba de copiilor lor.„, spune Rodica Abăcioaei, director al Şcolii Ion Bojoi. De altfel, mama elevei care a luat 10 pe linie, spune că aportul părinţilor este esenţial pentru obţinerea performanţei. ”Părinţii au cel mai important rol.Dacă nu sunt susţinuţi de părinţi, copiii au puţine şanse de a reuşi. Părintele are datoria de a-şi susţine copilul în tot ceea ce face. Ne dorim ce-i mai bine pentru ei şi trebuie să facem tot putem şi nu putem pentru a-i ajuta”, precizează Olga Lupu, mama Alexandrei.

95% dintre elevi cu note peste 5

Totodată Şcoala ”Ion Bojoi” din Flămânzi se poate lăuda cu faptul că 95% dintre elevii săi a luat peste 5 la Capacitate. De altfel directorul şcolii spune că la şcoala din Flămânzi s-au format numeroşi intelectuali şi specialişti din România şi străinătate. ”Suntem mândri fiindcă avem în toată ţara tineri de toată isprava,formaţi în această şcoală. Sunt medici, avocaţi, profesori universitari. Sunt care deţin funcţii importante chiar şi în străinătate. Este o tradiţie a performanţei aici şi totul se face din pasiune şi cu mare simţ de răspundere, de la învăţători şi până la profesori.”, spune Rodica Abăcioaei. Totodată în judeţul Botoşani opt elevi au reuşit performanţa de a obţine 10 pe linie la Capacitate.

Facebook Comments

5 comentarii la „Elevii din satul răscoalei de la 1907, cu 10 la Capacitate. „Părinţii vor ca aceşti copii să fie mai mult decât sunt ei“

 • 05/07/2017 la 21:43
  Permalink

  Felicitari Alexandra felicitari copii destepti de la sc.Cordun.Am vazut stirile pe Somax,am vazut seara emisiunea cu Alexandra invitata care a demonstrat ca merita nota primita.Felicitari mama Alexandrei care a vorbit inteligent.,,Copiii trebuie sustinuti de familie ca sa poata izbandi in viata”.Felicitari invatatorilor acestor copii profesorilor de romana si matematica ce a-ti contribuit la formarea acestor copii.Felicitari copiilor care au luat bacalaureatul.

  Răspunde
 • 13/07/2017 la 20:07
  Permalink

  Toata presa a felicitat a scris despre inteligenta copiilor de la sc.Ion Bojoi despre copiii care au luat bacalaoreatul cu media generala peste 9 respectiv Crina Ivasuc,dansatoarea de la Trei Generatii Costiniuc,fiica lui Paliciuc ce vinde legume la blocuri si lista poate continua cu multe nume de la liceele din oras numai ca….acasa la Flamanzi doliu.Primul gospodar al localitatii primarul Oloieru cadru didactic de profesie,pauza….nu mai este de mult prezent printre noi doar din cand in cand mai zice sarumana la vre-o baba pentru votul acordat.Consiliul local,niste sacali preocupati fiecare cu interesele sale personale de a mulge cat mai mult imas,surventii,salarii de consilier.Sa va fie rusine conducatori de doua parale a-i Flamanziului.Nu face-ti nici cat o ceapa degerata.Din 1990 si pana astazi nu am avut niciodata o gasca de slugoi asa de slaba in primarie.

  Răspunde
 • 16/07/2017 la 12:29
  Permalink

  Felicitări nu am văzut pentru Sturza si Comicescu. La liceu vin elevi problema de la cele doua scoli

  Răspunde
  • 17/07/2017 la 20:38
   Permalink

   Dupa cum te exprimi in scris , Ioane , esti sau ai fost un elev problema !

   Răspunde
 • 19/07/2017 la 12:18
  Permalink

  Dane bine faci ca nu-i mai bagi in seama . Cît bine le-ai face flaminzenilor ei tot te vor birfi și tot nemultumiti vor fi. Sictireste-i din primarie .Te-au birfit peste tot și acum vor sa-i mai onorezi și cu prezenta ta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *