Anunţ important pentru bugetari. O nouă măsură a Guvernului, după schimbarea legii salarizării

La nici un an, Registrul general de evidență a salariaților (supranumit Revisal în spațiul public) a fost împărțit în Registrul public (pentru persoanele plătite din fonduri publice) și Registrul privat (pentru salariații din mediul privat), Guvernul va reveni la ideea de registru unic. Măsura este pregătită în contextul schimbării legislației salarizării bugetare.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind registrul general de evidență a salariaților a fost publicat joi, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii.

Documentul inițiat de autorități are drept scop revenirea la existența unui Revisal unic pentru salariați, așa cum se întâmpla până în noiembrie 2016.

„Prezenta hotărâre stabilește metodologia de înființare a registrului general de evidență a salariaților, denumit în continuare registru, și de completare și transmitere în registru a elementelor raportului de muncă, denumite în continuare date, de către următoarele categorii de angajatori: a) persoane fizice sau juridice de drept privat, indiferent dacă au sau nu statutul de utilitate publică; b) instituții/autorități publice/alte entități juridice care angajează personal în baza unui contract individual de muncă”, scrie în proiectul citat, scrie avocatnet.ro

În noiembrie 2016, în ideea de a avea o imagine de ansamblu asupra tuturor bugetarilor plătiți din fonduri publice, pentru stabilirea unei noi legi a salarizării unitare, Guvernul a împărțit Revisal în Registrul public și Registrul privat.

Concret, în momentul de față, pentru salariații din mediul privat (adică cei angajați cu contract individual de muncă), angajatorii folosesc Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice (adică cei care exercită o funcție în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în baza legii), instituțiile și autoritățile folosesc Registrul public.

Revenirea la un Revisal unic ar însemna că în acesta se vor transmite strict raporturile de muncă ce au la bază un contract individual de muncă, indiferent că angajatorul este din mediul public sau din cel privat. Cu alte cuvinte, se va reveni la situația anterioară.

Vechea lege a salarizării bugetare stabilea obligația de a avea un Registru public. Astfel, din moment ce deja avem o nouă lege a salarizării bugetare, reprezentanții Ministerului Muncii spun că scopul Registrului public a fost atins și acum nu prea mai este necesar. Prin urmare, se va reveni la situația anterioară împărțirii Revisal în Registrul public și Registrul privat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *