Alocaţii europene pentru copiii cu părinţi plecaţi

Legislaţia din ţări precum Suedia, Norvegia sau Danemarca, dar şi din alte state, le permite botoşănenilor să solicite alocaţii pentru copii din ţările în care lucrează.

Astfel, dintre cei peste 2.000 de copii monitorizaţi de asistenţii sociali, cu părinţii plecaţi, pentru aproape trei sferturi se acordă alocaţie din statele europene, în defavoarea alocaţiilor pentru copii oferite de statul român.

Motivul ar fi faptul că părinţii au contribuţii la bugetele de stat din ţările în care lucrează, dar şi faptul că alocaţiile oferite minorilor până la împlinirea vârstei majoratului sunt mai mari.

Potrivit directorului AJPIS, Sebastian Tocariu, aceasta nu este o încălcare a legii, în sensul că nu este o regulă de bază ca şi copilul pentru care se plăteşte alocaţie să trăiască în ţara respectivă.

„La momentul la care părinţii solicită alocaţie din alte state, în general, serviciile de prestaţii sociale din ţările respective iau legătura cu serviciul nostru pentru a se interesa de situaţia familiei”, a precizat Sebastian Tocariu, adăugând că odată ce este acordată plata unei alocaţii de stat dintr-o ţară, nu se cumulează cu cea din altă ţară.

Numărul copiilor care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este mult mai mare decât cel din evidenţe, însă foarte puţini botoşăneni declară că pleacă, din cauza procedurilor birocratice.

La nivelul judeţului, aproximativ 87.000 de copii primesc alocaţie de stat, în valoare de 84 de lei lunar (18 euro). În alte state europene, aceste alocaţii sunt cuprinse între 100 şi 200 de euro.

http://www.monitorulbt.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *